17 grudnia 2011

Kawusie

Kawusie, to czekoladki o delikatnym smaku kawy i kształcie kawowych ziarenek.
 Są mocno kakaowe, a jak wiecie kakao jest zdrowe.

 Kawusie



  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kawy kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady





Zagrzej masło z mlekiem w rondelku do momentu zagotowania.
Zdejmij z ognia,  dodaj  kakao,pokruszoną czekoladę, kawę, orzechy - wymieszaj. Następnie dodaj cukier puder - jeszcze raz wymieszaj masę dokładnie.Odstaw aż masa zastygnie.
 Formuj  owalne ziarenka, łyżeczką zrób ślad w poprzek.





Możesz kawusie  ułożyć   w białym kartoniku
    (po serku) , owinąć folią i podarować miłośnikowi kawowych smakołyków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz