Karp z bakaliami w galarecie.
- włoszczyzna
- głowa karpia i kawałki filetów
- sól, pieprz cytrynowy, chili do smaku
- bakalie: rodzynki, żurawina, suszone morele
- żelatyna
- cytryna
Warzywa zetrzyj w łezkę. Rybę zalej wodą, dodaj warzywa, posól i gotuj około 20 min na wolnym ogniu.
Wyjmij rybę. Wywar przecedź , odmierz jego ilość i zapraw go żelatyną wg proporcji na opakowaniu.
Do gorącego bulionu dodaj pokrojone morele oraz resztę bakalii. Obierz rybę z ości. Dodaj ją do galaretki.
dopraw ostatecznie solą, chili i pieprzem -galaretka powinna być pikantna.
Galaretkę rozlej do salaterek rozkładając regularnie rybę i bakalie - ostudź. Podawaj ją z cząstkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz