Pasztet świąteczny.
600 g łopatki wieprzowej (lub karkówki)
250 g boczku wędzonego
200 g wątróbek drobiowych
3 jajka
garść suszonych grzybów
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 czerstwa bułka
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól i pieprz czarny,
pieprz ziołowy, chili, imbir, tymianek do smaku
masło sklarowane do wysmarowania formy
tarta bułka
Zamocz grzyby suszone.
Mięso i boczek pokrój w kostkę. Obsmaż na patelni najpierw boczek.
Gdy tłuszcz się wytopi dodaj łopatkę - obsmaż.
Następnie dodaj posiekana cebulę i czosnek. Podlej odrobiną wody i duś mięso przez pół godziny.
Na końcu dodaj wątróbkę. Grzyby posiekaj drobniutko, a w wodzie z moczenia grzybów zamocz bułkę.
Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę trzy razy, dopraw przyprawami, dodaj grzyby, żółtka i wymieszaj masę dokładnie. Na końcu dodaj ubitą pianę białek i delikatnie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką.
Włóż masę do 2/3 wysokości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz