15 grudnia 2011

Karp gwiazdkowy.

Dzięki małemu zabiegowi nasz karp w galarecie nabierze świątecznego charakteru.


Karp gwiazdkowy.


  • włoszczyzna
  • głowa karpia i kawałki filetów
  •  sól, biały pieprz  do smaku
  • kilka plastrów żółtego sera
  • natka z pietruszki
  • żelatyna
  • cytryna




Warzywa zetrzyj w łezkę. Rybę zalej wodą, dodaj warzywa, posól  i gotuj około 20 min na wolnym ogniu.
Wyjmij rybę. Wywar przecedź , odmierz jego ilość i zapraw go żelatyną wg proporcji na opakowaniu.
 Dopraw ją ostatecznie solą i pieprzem - galaretka  powinna być pikantna. Z plastrów sera wytnij gwiazdki. Ułóż je na dnie salaterek, ułóż listki pietruszki.
 Obierz rybę z ości. Ułóż ją w salaterkach. Zalej salaterki galaretą.


Po ostudzeniu wyłóż każdą porcję na talerzyk i podawaj ją z cząstkami cytryny.

1 komentarz: