Karp gwiazdkowy.
- włoszczyzna
- głowa karpia i kawałki filetów
- sól, biały pieprz do smaku
- kilka plastrów żółtego sera
- natka z pietruszki
- żelatyna
- cytryna
Warzywa zetrzyj w łezkę. Rybę zalej wodą, dodaj warzywa, posól i gotuj około 20 min na wolnym ogniu.
Wyjmij rybę. Wywar przecedź , odmierz jego ilość i zapraw go żelatyną wg proporcji na opakowaniu.
Dopraw ją ostatecznie solą i pieprzem - galaretka powinna być pikantna. Z plastrów sera wytnij gwiazdki. Ułóż je na dnie salaterek, ułóż listki pietruszki.
Obierz rybę z ości. Ułóż ją w salaterkach. Zalej salaterki galaretą.
Po ostudzeniu wyłóż każdą porcję na talerzyk i podawaj ją z cząstkami cytryny.
wow! fajny pomysł!!!
OdpowiedzUsuń