Paszteciki serowe.
- 350 g łopatki wieprzowej (lub karkówki)
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g wątróbek drobiowych
- 2 jajka
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- kilka plastrów sera do dekoracji
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz czarny,
- pieprz ziołowy do smaku
- masło sklarowane do wysmarowania formy
- kasza manna do wysypania formy
Mięso i boczek pokrój w kostkę. Obsmaż na patelni najpierw boczek.
Gdy tłuszcz się wytopi dodaj łopatkę - obsmaż.
Następnie dodaj posiekana cebulę i czosnek. Podlej odrobiną wody i duś mięso przez pół godziny.
Na końcu dodaj oczyszczoną z błon wątróbkę.
Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę trzy razy, dodaj starty ser i startą bułkę,dopraw przyprawami.
Dodaj żółtka i wymieszaj masę dokładnie. Gdyby masa była zbyt gęsta podlej delikatnie sosem z duszenia mięsa.
Na końcu dodaj ubitą pianę białek i delikatnie wymieszaj.Wysmaruj małe foremki masłem, wysyp kaszką manną
Napełniaj masa foremki.
Piecz w temp 180stopni C przez około 20 minut w zależności od wielkości pasztecików.
Po wyjęciu pasztecików z foremek dekoruj je gwiazdkami wyciętymi z sera, gdy będa jeszcze ciepłe, by ser przylgnął do nich.
Przed podaniem zagrzej je, gdyż ciepłe najlepiej smakują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz