13 grudnia 2011

Śledzik cytrusowy.

Do tego śledzia można wykorzystać kwaśne pomarańcze lub grapefruity.
Ja użyłam tych drugich.


Śledzik  cytrusowy.



  • 2 grapefruity (lub kwaśne pomarańcze)
  • 5 płatów śledziowych
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta chili
  • sól, pieprz  cytrynowy  do smaku
  • orzechy do posypania



Śledzie wymocz, jeśli jest taka potrzeba.
 Z jednego płata wytnij dekorację foremkami do pierników 8 gwiazdeczek.
Ćwierć czerwonej cebuli pokrój w piórka i odłóż do dekoracji.
Cytrusy poprzecinaj na połówki w ząbki i rozłóż na połówki.
Za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ, bez białych błon. Posiekaj go.
 Resztę  cebuli i śledzi posiekaj drobno.
Do miski wsyp cebulę, miąższ cytrusowy, śledzie, starte w łezkę jabłko.





Dodaj ocet balsamiczny, olej, miód - wymieszaj dokładnie.
 Dopraw  przyprawami do smaku.
Połówki cytrusów oczyść z resztek błon, napełnij je sałatką śledziową.











Górę udekoruj piórkami cebuli, gwiazdkami śledziowymi i orzechami.




 Możesz również sałatkę podać w miseczce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz