Ja użyłam tych drugich.
Śledzik cytrusowy.
- 2 grapefruity (lub kwaśne pomarańcze)
- 5 płatów śledziowych
- 1 jabłko
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- szczypta chili
- sól, pieprz cytrynowy do smaku
- orzechy do posypania
Śledzie wymocz, jeśli jest taka potrzeba.
Z jednego płata wytnij dekorację foremkami do pierników 8 gwiazdeczek.
Ćwierć czerwonej cebuli pokrój w piórka i odłóż do dekoracji.
Cytrusy poprzecinaj na połówki w ząbki i rozłóż na połówki.
Za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ, bez białych błon. Posiekaj go.
Resztę cebuli i śledzi posiekaj drobno.
Do miski wsyp cebulę, miąższ cytrusowy, śledzie, starte w łezkę jabłko.
Dodaj ocet balsamiczny, olej, miód - wymieszaj dokładnie.
Dopraw przyprawami do smaku.
Połówki cytrusów oczyść z resztek błon, napełnij je sałatką śledziową.
Górę udekoruj piórkami cebuli, gwiazdkami śledziowymi i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz