28 grudnia 2011

Roladki schabowe jałowcowe.

Zapewne się zorientowaliście , że bardzo lubię jałowiec. Często dodaję go do mięs, kapusty i bigosu.
Na święta upiekłam

Roladki  schabowe z jałowcem.


  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren jałowca
  • 2 łyżki  jałowcówki
  • sól, pieprz czarny
  • masło sklarowane (2 łyżki)










Z schabu wycinamy ładne plastry.
 Ścinki mięsa posiekaj drobno lub zmiel razem z cebulą, posól je, popieprz, dodaj rozgnieciony jałowiec - wymieszaj.










Oliwę wymieszaj z jałowcówką i rozgniecionym czosnkiem - marynuj w bejcy rozbite tłuczkiem plastry schabu.


Odstaw mięso na kilka godzin.
 Po tym czasie  formuj roladki napełniając je  mielonym farszem.









Obsmaż roladki na gorącym maśle po czym wstaw je w naczyniu żaroodpornym z pokrywą do gorącego piekarnika, oprósz solą i pieprzem -  piecz do miękkości w temp. 180 st. C.








Podawaj roladki z kopytkami i warzywami duszonymi w sosie śmietanowym oprószone jałowcem.

1 komentarz: