Na święta upiekłam
Roladki schabowe z jałowcem.
- 1 kg schabu
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziaren jałowca
- 2 łyżki jałowcówki
- sól, pieprz czarny
- masło sklarowane (2 łyżki)
Z schabu wycinamy ładne plastry.
Ścinki mięsa posiekaj drobno lub zmiel razem z cebulą, posól je, popieprz, dodaj rozgnieciony jałowiec - wymieszaj.
Oliwę wymieszaj z jałowcówką i rozgniecionym czosnkiem - marynuj w bejcy rozbite tłuczkiem plastry schabu.
Odstaw mięso na kilka godzin.
Po tym czasie formuj roladki napełniając je mielonym farszem.
Obsmaż roladki na gorącym maśle po czym wstaw je w naczyniu żaroodpornym z pokrywą do gorącego piekarnika, oprósz solą i pieprzem - piecz do miękkości w temp. 180 st. C.
Podawaj roladki z kopytkami i warzywami duszonymi w sosie śmietanowym oprószone jałowcem.
Uwielbiam roladki zwłaszcza ze schabu. Ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuń