Czasem dodaję odrobię korzeni, czasem suszone śliwki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjs7MYqGKpOq-5FaJfAUcK1aKgnD9O9Q3WIJiaFGdmaqpgwGyZ-6LSqZo5NG0aSQs-bC2haEt5rOKXaR8GXbAYzoS9cR7Ct2FG1FWdei_m-DiikdfdWDdN3vp66pReW4Y09FwGSHSawNhhm/s320/porter1.jpg)
Porterówka z śliwką.
- 1/2 litra piwa typu porter
- 400 ml spirytusu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 4 suszone śliwki
Piwo zagotuj z cukrem. Do ostudzonego płynu wlej spirytus, wymieszaj.
Do butelki wsyp śliwki przekrojone na ćwiartki, zalej nalewką.
Odstaw butelkę na 6 tygodni.
Po tym czasie przelej sklarowaną nalewkę do karafki i rozkoszuj się jej smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz