przygotowałam kluseczki zwane kopytkami lub szagówkami, gdyż kroimy je na skos.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXdTwdoDXdsuKE7G6bCag92d-I4bmHZW6_RbxIPooeY2RYFFhGh0wfU13Z-VLtrJ-NeDN5ILnDMTomu3AnKB1ocqK82wKfsJ9qXdqlhpdYmZXMnqs2GEdyU6ktnk0l_6kSK1ukRZjHGKNT/s400/kopytMarch.jpg)
Innowacją w przepisie jest dodanie startej, ugotowanej wcześniej marchewki.
Ładnie wyglądają i są mięciutkie.
Podałam je z pieczenią z szynki oraz sałatką z pomidorów i czerwoną cebulą.
Kopytka marchewkowe.
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 ugotowana średnia marchewka
- ok. 150 g pszennej mąki
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 jajo
- szczypta soli
Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę wprost do miski, dodaj jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, olej, szczyptę soli.
Marchewkę (ugotowaną uprzednio lub z rosołu) zetrzyj w łezkę, dodaj do ziemniaków.
Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki, pokrój skośnie w romby.
Ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhh-N9AumkFou6NNED8Q9QirMYkssDSleUahahevbawgBJ20KB6twovgb7_TL55YvhRvkJInOkgP3-j825bzgbLibxuFJps14VFm9stvxQXrqH1A28fny5LzH-D8xWb6pnRfyGOe_sGqH76/s400/kopytMarch0.jpg)
Kopytka taki możesz podać posypane chrupiącymi skwareczkami lub jako dodatek do pieczeni wraz z surówką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5e6ZXvrICJY4uWGnTr2YtZgPfEPaN6asQnfnbv9EJC3bVhF9lHd6DzfpUc6ODPo1RvkR4Z1nPI6VlvvfetH2WZDea9quon_u_dG4fWEkj6pTCVlNYgpwB42si16IkqvNd0yfv-Dun_t2l/s400/kopytMarch1.jpg)
Kopytka marchewkowe z pieczenią oraz sałatką z pomidorów i cebuli.
jakie fajne:)
OdpowiedzUsuń