Na najbliższe -likier czekoladowy i likier kawowy z nutką kardamonu.
Zrobiłam je kilka dni temu, bo minimum 1 miesiąc musi leżeć.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVurO2c429HULolvcKCLu9pMIUjzhbj2GvuQfyHU-n-2Xc9fBxEs7CF8fq63jkaX5nRgtzL5Ws4ocfddFm5zElRXmMc2OGqDFIeUUtjLPuvRlzle3aLDKSBxq4p5F5PDDACNLxZTc2Z_hO/s400/likKaw2.jpg)
Likier kawowy z nutą kardamonu.
- 1 szklanka mleka zagęszczonego słodzonego
- 1 szklanka spirytusu
- 1/2 szklanki wody źródlanej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości
- kilka ziaren kardamonu
- szczypta prawdziwej wanilii
Wodę źródlaną zagotowuj , zaparz w niej kawę. Po przestudzeniu dodaj wanilię, szczyptę kardamonu utłuczonego w moździerzu (z środków, bez łupin), mleko zagęszczone - wymieszaj .
Mieszając dalej wlej powoli spirytus.
Zakręć w słoiczku lub butelce i odstaw na miesiąc.
Od czasu do czasu wstrząśnij.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz