Tej jesieni knedle królowały w mojej kuchni. Robiłem je w różnych wersjach.
Te ostatnie udały mi się wspaniale, więc podzielę się z wami przepisem w ramach akcji- Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
Są to
Knedle serowe z śliwkami z cytrynową nutką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5DHQJyUu1CKoCSmODFi7IZ8VBbXHJogll3WzTAWAIAthqTaX1K18WpUCxwnGU4V2PPBGFuW6e5qrGVyS02lTIqZWhqS87Q1lzdZvY1Yz9M9TEyhQYyk2a6g0GMPakCLZxHbEvlUtSZIKv/s400/kneSliwSer+-+Kopia.jpg)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 2 szklanek mąki
- ok 700 g śliwek węgierek
- 1 jajko
- 400 g białego sera
- 1 kisiel cytrynowy
- starta skórka z cytryny
- 100 g masła
- cukier trzcinowy
- sól
- 3 łyżki tartej bułki
- listki mięty do dekoracji
Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach. Obierz je, zmiel przez maszynkę lub przeciśnij przez praskę. Zmiel (lub przeciśnij przez praskę) ser.
Ser utrzyj z kisielem cytrynowym z cukrem.Do ziemniaków dodaj przesianą mąkę, jajo, połowę sera i szczyptę soli.
Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.Do pozostałego sera dodaj startą skórkę cytrynową.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhE1W_Vsl_2qP4fGVriBvok-fUsrn33Y5YmwCXlXi5_MUWmKFNJQE4xJASS36EGbrPM2XmfjpCd4eFMHUs_SDaJ4c4VbqwoTKTAebpYsKIdE6ij1ZXG56rP1B6KNxysAsv-I0G9A5Dzes_C/s400/kneSliwSer2+-+Kopia.jpg)
Z gotowego ciasta uformuj wałki i pokrój je na talarki.
Wypestkuj śliwki. Miejsce pestki wypełnij masą serową.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgeU7m7r2t30llbTy3uTI70i6j6P7Y3QDSwCZjD87QZdkfAxTpaIhYhAvCO_Qk7a8rx-fbf11eVA9wNAKtTtWbbrIJn3-YdxvLqonoEkY0X6CXry3DIHbv1OA52dEvU3026t5_nMKU0H0WF/s320/kneSliwSer3.jpg)
Z każdego talarka uformuj krążek, na który nałóż wypestkowaną śliwkę z serem cytrynowym.
Zlep ciasto nadając kształt kulki.
Ugotuj knedle w osolonym wrzątku przez ok 5 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjb-G5U9RB7zrGZv4EIHwb9Y5AFYvsQpivF4DfccbVLLoAOXE0MNzeWsRhVrj-OtILoPwArAKCTG0TzWJogp4h9YC7TfK5BAAcNUzbSbN_yqAOSeNmAIcfBTvgZ4rtB9cLQ6DhjWQcovb35/s400/kneSliwSer4.jpg)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz