Zastanawiałam się przed kiszeniem tej kapusty czy zrobić typową KIMCHI.Sięgnęłam do internetu i znalazłam opis tej kiszonki. Główne składniki KIMCHI to kapusta pekińska , rzodkiew japońska, czosnek, papryka chili, cebula, imbir, sól oraz cukier. W niektórych przepisach znalazłam dodatek sosu rybnego. Najwięcej było przepisów głównie z kapustą pekińską z dodatkiem chili, imbiru oraz czosnku. Ja zrobiłam swoją wersję i sama jestem ciekawa jak się uda - o czym wam napiszę :)
Kiszona kapusta pekińska z papryką.
- 2 główki kapusty pekińskiej
- 2 świeże słodkie papryki czerwone
- 1 łyżeczka papryki chilli w proszku
- 1 główka czosnku
- imbir i kminek
- sól kamienna do kiszenia
Kapustę poszatkuj,słodką paprykę oczyść z gniazd nasiennych i nasion, pokrój w cienkie paski.
Obrane ząbki czosnku i imbir posiekaj.Wymieszaj wszystkie składniki z sola i kminkiem oraz ostrą papryką w proszku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDfea9GDK5DTrmmRil-O7DFw21PG6Fdwuf1pyrPpTMGj7jUOYDgM4ORIUoXHWPEZAfDznWF2tz-Yrn1QJYyWhzwDWNTIKQjcVRWWwCnF4mRsGPCJRgP7xY5TI5HTG9k7L2QaGd5tGCADvQ/s320/kapKiszPek3.jpg)
Układaj kapustę w szerokim słoju, mocno ugniataj (aż kapusta zacznie puszczać sok). Całość nakryj talerzykiem i obciąż.
Postaw w ciepłym pomieszczeniu na około tydzień,po tym czasie wstaw w chłodne miejsce.
Jeśli chcesz uprościć sobie przepis, kapustę z dodatkami bez solenia przełóż do słoja (ugniatając ją) i zalej solanką w proporcji 1 płaska łyżka soli na litr wody.
OdpowiedzUsuń