Lubię ciasta z makiem, jednak nie lubię mielenia maku. Dlatego ciasto z makiem sypanym w całości jest super.
Upiekłam na tą i poprzednią niedzielę, jednak w różnych wersjach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmmjycmE6N-GchldmhJ-x2b6ofq_QaASNqQ-5Bm08QP3gwU6tSpWbPpXNnkQ8yEKrzOUfD_HamivgDViB3NWRBCMGKPFzzVBtqXusacuBaU0itkhdYqcuBKUi2LFODFFm4jRAWb4aj-ywW/s400/piegusGrusz.jpg)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 2 płaskie łyżki stopionego masła
- 3-4 gruszki
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Stopione masło połącz z olejem.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę z dodatkiem łyżeczki proszku do pieczenia.
Mieszając dolewaj mleko z tłuszczem. naprzemiennie. Na końcu dodaj mak - wymieszaj.
Ubij pianę z dodatkiem szczypty soli, dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Obierz gruszki, podziel je na cząstki i zatop w cieście.
Piecz w temperaturze około 180 stopni C przez około 50 min ,
Ciasto powinno być rumiane - a patyczek po próbie suchy.
Fajne ciacho..Kiedyś, oj dawno temu robiłam pieguska , ale bez gruszek..
OdpowiedzUsuńMniam! Ciasta z gruszkami są pyszne :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Szybkie i proste :)
OdpowiedzUsuńTrzeba tylko trochę dłużej piec niż bez gruszek.
a ja robiłam właśnie taki z gruszkami :-) fajny jest
OdpowiedzUsuńMój też jest gruszkowy :)
OdpowiedzUsuńTo jakaś telepatia??? :)
Pozdrawiam Cię Izka :D bardzo serdecznie!