Jedna to zwykła nalewka orzechowa z dodatkiem miodu, druga bogata w smaku - orzechówka staropolska.
Orzechówka na miodzie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVjDkWpXCaRFrF1dd5j5hsZcfY7EGL-ys0HRjGt4vzui-whjGc9F7lFgGxxEHWBJW3vsrrOXJU5NCbEc_3iTKf3_Q2QGUED-kXfOVy009qENk4aDMLfnX9MPBVnzJlFz9gLjyMWy8Nwlz3/s400/orzechMiod.jpg)
- 10 dag zielonych orzechów włoskich
- 250 ml spirytusu
- 200 ml wody źródlanej
- 150 ml wódki
- 200 ml miodu
- kawałek kory cynamonowej
- 3 goździki
Orzechy pokrój w plasterki zalej wódką i spirytusem, dodaj przyprawy, zamknij szczelnie i odstaw na 2 tygodnie. Przecedź.
Miód rozpuść w wodzie źródlanej lekko ją podgrzewając, ostudź.
Połącz z nalewką, wymieszaj i odstaw na 2 kolejne tygodnie.
Po tym czasie przefiltruj nalewkę, przelej do butelek i odstaw na minimum 2 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz