![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3Aa4wdxT5SO-Er9SiTjrojtGuMCmjocXDsclOOcGHNExc-edJBzcA3j1GV99rPaK1llYz51mhjzbVkwDTRzbCkpAxwDIpB_gUy4L8zJBzdVv4y57U2NNIK7LlXJZia3kbqE-bv7Yxi-8o/s400/dzemJablFig1.jpg)
Dżem jabłkowo-figowy.
- 1 kg jabłek
- 5 świeżych fig
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Obierz jabłka, wyjmij gniazda nasienne i pokrój je drobno.
Wrzuć do garnka, nalej kilka łyżek wody i rozparuj jabłka pod pokrywką.
Obierz figi, pokrój je drobno, dodaj do jabłek razem z cukrem.
Trzymaj na małym ogniu bez pokrywki ciągle mieszając do chwili, aż sok odparuje.
Dżem przełóż do słoiczków i wstaw w chłodne miejsce.
Jeśli chcesz dżem przechowywać dłużej musisz go pasteryzować.Przed użyciem możesz dodać cynamonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz