Po przeglądzie zebranych jabłek wybrałam te najmniejsze, obrałam je i zrobiłam kilka dżemów do jedzenia na bieżąco. Pierwszy toDżem jabłkowo-figowy.
- 1 kg jabłek
- 5 świeżych fig
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Obierz jabłka, wyjmij gniazda nasienne i pokrój je drobno.
Wrzuć do garnka, nalej kilka łyżek wody i rozparuj jabłka pod pokrywką.
Obierz figi, pokrój je drobno, dodaj do jabłek razem z cukrem.
Trzymaj na małym ogniu bez pokrywki ciągle mieszając do chwili, aż sok odparuje.
Dżem przełóż do słoiczków i wstaw w chłodne miejsce.
Jeśli chcesz dżem przechowywać dłużej musisz go pasteryzować.Przed użyciem możesz dodać cynamonu.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz