Piegusek przekładany owocami.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- 1 cukier z dodatkiem wanilii
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 2 płaskie łyżki stopionego masła
- 3 duże gruszki
- 3 jabłka
- skórka z limonki
- 1 szklanka rodzynków
- 1 galaretka cytrynowa
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtqRz2mjdx4di3ocjJknNzfB1pP-gL1nXPKx5KrhA3qQwoCocPqsxIQKhkOy7qosTILAnLIRLLUfszEwT5JTZkDX4_b1ERo6Xy6Jx13h1tUEVerBiN-UerMYduo0OFwEgwq6G_mfwZM09T/s400/pigusPrzekl.jpg)
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę z dodatkiem łyżeczki proszku do pieczenia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGo7IQ80WOmiZ0GIThgk3yC4zxsc3c4K-zUlkgWf-AeIeXBN_-6gP1Khy1YPK_LaNllVLUoBAqFz4ls_N2FphplgKkUJPcvdD0YUtQFzWUNT_T3hqfZaOnKTkvnDTI2VRiT9iS8niUMgA8/s320/pigusPrzekl1.jpg)
Ubij pianę z dodatkiem szczypty soli, dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Piecz w temperaturze około 180 stopni C przez około 50 min ,
Ciasto powinno być rumiane, a patyczek po próbie suchy.
Ostudź ciasto.
Owoce obierz, pokrój drobno i rozparuj z dodatkiem 2 łyżek wody.
Wsyp galaretkę i podgrzewając mieszaj do jej rozpuszczenia.
Ciasto przekrój na pół, przełóż owocami z galaretą. Odstaw ciasto, by masa owocowa stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz