z roku 1990 "Porto, sardynka i fado".
Na stronach gotujmy.pl , gdzie zamieszczam moje przepisy kuchnia portugalska jest
dodatkowo premiowana.
Nie żebym była aż tak pazerna na punkty, choć nagrody są ciekawe.
Lubię takie ukierunkowane zadania.
Początkowo kuchnia ta wydawała mi się niezbyt ciekawa, jednak znalazłam już kilka potraw
wartych włączenia do menu.
Dziś ciekawy dodatek do mięs różnego rodzaju.
ARROZ COM ERVILHAS (ryż z zielonym groszkiem)
na paprykowych talerzykach.
- 1 szklanka ryżu brązowego
- 2 szklanki bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- 1 mała puszka groszku zielonego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 2 spiczaste papryki
- 1 peproni do dekoracji
Sposób wykonania:
Drobno posiekaną cebulę wrzuć na połowę rozgrzanego masła. Gdy zacznie się rumienić dodaj
wypłukany ryż. Przesmaż go jeszcze chwilę, następnie podlej bulionem.
Posól, popieprz do smaku - gotuj na małym ogniu do miękkości.
Dodaj groszek, pozostałe masło - wymieszaj i podgrzej, by podać danie gorące.
Podaj ryż na połówkach papryki.
Danie w wersji wegetariańskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz