Kremówka jesienna.
ciasto: 4 duże jaja
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem: 1 litr mleka
2 budynie waniliowe (bez cukru)
3 łyżki cukru
200 g masła
1 łyżka mąki pszennej
słoiczek powideł śliwkowych
pół szklanki posiekanych orzechów
kakao ciemne, fruktoza, czekolada rozpuszczalna do posypania
Jaja ubij z cukrem do białości. Dodaj przesiany proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Wyłóż biszkopt do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem, posyp posiekanymi orzechami i upiecz w
piekarniku. Z mleka odlej szklankę, wymieszaj z budyniami i mąką. Na mleku z dodatkiem cukru ugotuj budynie. Ostudź je (mieszając) po czym połącz je ze zmiksowanym masłem.
Ciasto przekrój, posmaruj powidłami, przełóż masa kremową.
Wtnij szablony liści i kasztanów.
Przykładając je na ciasto posypuj przez sitko na szablon dekoracje z liści.
Przed podaniem wstaw ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.
I takim ciastem z filiżanką pysznej kawy witamy panią Jesień!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz