Robiłam kopytka i podkusiło mnie dodać 2 łyżki drobno startej dyni.
Żeby zrównoważyć mokrą dynię dodałam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Kluseczki były całkiem smaczne.
A więc od początku.
Kopytka z dynią.
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajo
- 2 łyżki drobno startego miąższu z dyni
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
Ziemniaki przetrzyj przez praskę, dodaj jajo, miąższ z dyni, makę ziemniaczaną, szczyptę soli.
wsyp 1/2 szklanki maki pełnoziarnistej i połowę białej. Wyrób ciasto dosypując mąkę. Uformuj wałek, pokrój go na małe romby.
Gotuj je w lekko osolonej wodzie przez ok 2 minuty.
Możesz podac je jako dodatek do mięsa lub tylko z zarumienioną bułką tartą na 2 łyżkach masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz