Trochę przypominają potrawę znaną u nas jako ryba po grecku ze względu na
dodatek marchewki.
Escabeche
- 1 kg małych rybek (np. flądry)
- masło sklarowane do smażenia ryb
- 1 szklanka oliwy
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 szklanka octu winnego
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny i chili do smaku
Oliwę wlej do rondla, zagrzej ją, zeszklij w niej posiekane cebule.
Dodaj startą w łezkę marchew, posiekany czosnek i resztę przypraw do smaku.
Poduś marchew do miękkości na końcu wlej ocet winny i duś jeszcze 5 minut.
Rybki oczyść, odfiletuj i usmaż na maśle na złoty kolor.
Wlej do półmiska połowę marynaty, ułóż w niej rybki, zalej resztą.
Przykryj danie folią i wstaw do lodówki na kilka dni.
Escabeche podaje się w Portugalii do ziemniaczków ugotowanych w łupinach
lub jako przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz