24 września 2011

Knedle z śliwką i migdałem


Gdy tylko zostanie trochę ziemniaczków z obiadu, na kolację robię knedelki ze śliwkami.


Tak wszyscy domownicy je lubią, że trudno oprzeć się pokusie.
 Korzystam z  tego z tego, że jeszcze są!

Ostatnio do środka  każdej śliwki włożyłam migdałka. Wszystkich zaskoczyła ta smakowita pestka.


Knedle ze śliwkami

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajo
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • śliwki (ok.12 węgierek) i tyle samo migdałów 
  • 50 g masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • cukier (najlepiej trzcinowy) do posypania

Ziemniaki przetrzyj przez praskę, dodaj jajo,jogurt, makę ziemniaczaną, szczyptę soli.
Wsyp 1/2 szklanki maki pszennej. Wyrób ciasto dosypując resztę mąki. Uformuj wałek, pokrój go na cieńkie plastry.

 Obierz śliwki z pestek, do każdej włóż migdałka. 
Śliwkę ułóż na plastrze ciasta i uformuj knedelka.
 Tak samo postępuj z pozostałymi do wyczerpania składników.
Gotuj je  w lekko osolonej wodzie przez ok 2 minuty po wypłynięciu.
Bułkę zarumień na rozgrzanym maśle.



Podawaj knedelki polane masłem z rumianą bułeczką posypane cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz