Brzoskwinie w naszym klimacie mają nieco inny smak w porównaniu z tymi z południa Europy.
Są bardziej kwaśne i mają nieco inny kolor. Jednak w przetworach są bardzo wyraziste i smaczne.
Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy.
- 1 kg brzoskwiń krajowych
- 1 kg słodkich, soczystych gruszek
- 1/2 szklanki wody
- cukier - najlepiej trzcinowy do smaku (0,5 - 1 szklanka)
Brzoskwinie umyj, wypestkuj, pokrój na kawałeczki wrzuć do garnka o grubym dnie.
Dodaj pokrojone drobno uprzednio obrane i wypestkowane gruszki.
Podlej wodą, przykryj i rozparuj przez ok 5 minut.
Zdejmij pokrywkę i smaż dżem mieszając, by nie przypalić.
Gdy owoce lekko odparują wsyp cukier do smaku.
Smaż je dalej do otrzymania pożądanej konsystencji.
Jeśli masz zamiar dłużej je przechować, pasteryzuj je w słoiczkach ok 15 min .
Taki lekki dżem świetnie nadają się do deserów i do przekladania ciast.
Nigdy nie robiłam dżemu w takim połączeniu. Brzmi smakowicie;)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń