Dla mnie to szczególny dzień, gdyż ......lat temu się urodziłam i jest to dzień na swój sposób dla mnie świąteczny.
Goście urodzinowi byli w niedzielę, więc teraz już wiadomo dlaczego przez kilka dni nie pisałam.
Miałam trochę pracy z przygotowaniem imprezy.
Zacznę od słodkości, choć podałam je dopiero na deser.
Przygotowałam dwa ciasta. Pierwszym był
Torcik orzechowy.
- 5 jaj
- szczypta soli
- 15 dag cukru
- 20dag zmielonych orzechów
- 1 łyżka tartej bułki
- na masę: 2 szklanki zmielonych orzechów
- 3/4 szklanki mleka
- 200g masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki czekolady rozpuszczalnej
- dodatkowo: 2 łyżki przecieru śliwkowego
- 100g czekolady deserowej
- 1 szklanka dżemu śliwkowego
- 1 łyżka rumu
- kandyzowane owoce (wiśnie i ananas)
- zmielone orzechy do posypania
- orzechy do dekoracji w połówkach
Dwie łyżki przecieru śliwkowego rozlej na talerzyk i wysusz. Powstanie cienki płat do wycięcia róż do dekoracji.
Przygotuj ciasto.
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj małą szczyptę soli i ubij na sztywno. Do żółtek dodaj cukier - utrzyj je do białości. Połącz żółtka z białkami, zmielonymi orzechami i bułka tartą.
Upiecz dwa krążki w niewielkich foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Dwie szklanki zmielonych orzechów wrzuć do gorącego mleka z dodatkiem 3 łyżek brązowego cukru.
Gotuj kilka minut na małym ogniu, dodaj czekoladę rozpuszczalną, wymieszaj i odstaw.
Po ostudzeniu połącz orzechy z utartym do białości masłem.
Na krążek ciasta rozłóż dżem śliwkowy, połowę kremu orzechowego.Nałóż drugi krążek.
Przesmaruj cały torcik (górę i boki) pozostałym kremem. Stop czekoladę z rumem i posmaruj nią górę. Udekoruj tort połówkami orzechów, zmielonymi orzechami oraz kandyzowanymi owocami.
Z wysuszonego przecieru śliwkowego wytnij różyczki i ułóż je na górze.
I gotowe!
Przed podaniem odstaw tort na kilka godzin w chłodne miejsce.
A jeśli chodzi o przecier na dekorację, w jaki sposób go wysuszyć? W piekarniku??
OdpowiedzUsuńTak, najlepiej w piekarniku w temp około 80 st.C
Usuń