21 września 2011

Dietetyczna zupa dyniowa.

Ledwo uporałam się z owocami już orzechy lecą z drzewa.
Zbieramy je i suszymy w  workach.
Dynie pozbierane , leżą w piwnicy, Pięknie się udały, bo takie nie za duże, na naturalnym nawozie.


Zaczyna się dla mnie dyniowe szaleństwo. Dynie w różnych postaciach.
Ciągle pracuję nad udosonaleniem zupy dyniowej.
Dziś ugotowałam ją w wersji dietetycznej, gdyż miałam gościa na diecie bezśmietanowej.
Bardzo lubię obficie zaprawiać ją kremówką, tym razem bez.

Zupa dyniowa.

  • 1/2 średniej dyni
  • 3 średnie marchewki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 kwaskowe jabłka
  • sól, pieprz ziołowydo smaku
  • przyprawa do zup w płynie do smaku
  • 1 łyżka oliwy extra
  • natka pietruszki

Obrane marchewki zalej bulionem i gotuj, gdy będą miękkie wyjmij jedną do dekoracji, a do pozostałych dodaj obrany i oczyszczony z nasion miąższ dyni pokrojony w kostkę.
Dodaj obrane i pokrojone w ósemki jabłka, oliwę i gotuj wszystko do miękkości.

Warzywa zmiksuj, dopraw przyprawami. Jeśli lubisz gęstą zupę możesz zagęścić odrobiną mąki pszennej.

 
Podawaj gorącą zupę w miseczkach, posypaną natką pietruszki i udekorowaną kwiatuszkami z marchewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz