8 września 2011

Wątróbki drobiowe po portugalsku.

Ceboladę przygotowałam wcześniej z myślą o tym , by przygotować
 wątróbkę po portugalsku. Oto przepis.

Figado com cebolada.


  • 1 kg wątróbki (cielęcej lub drobiowej)
  • 4 łyżki cebolady (przepis podałam wcześniej)
  • smalec do smażenia
  • mąka do oprószenia
  • sól i pieprz czarny do smaku


Sposób wykonania:

Przygotuj ceboladę (patrz przepis wcześniej podany).
Oczyść wątróbkę z błon, jeśli jest to cielęca - pokrój  ją na plastry.
 Oprósz ją pieprzem, potem mąką i usmaż na rozgrzanym smalcu.
W ostatniej chwili dosól do smaku i skrop octem winnym.
Wyłóż na talerze ceboladę, na niej ułóż porcje wątróbki.
Podawaj od razu, gdyż odgrzewana wątróbka jest niesmaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz