7 września 2011

Cebolada czyli cebulowy dodatek do mięs i ryb z portugalskiej kuchni.

Cebolada to masa z cebuli z lekką pomidorową nutą z dużą ilością oliwy.
Można ją podać do pieczeni, wątróbki, smażonych ryb.


Cebolada.


  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masłą
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku


Sposób wykonania:
 Na rozgrzaną oliwę z dodatkiem masła wsyp starte w cieniutkie plasterki cebule.
Smaż nie dopuszczając do zarumienienia.
Dodaj posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, pieprz ziołowy i ocet.
Dopraw solą i czarnym pieprzem - duś jeszcze chwilę aż składniki się  połączą.

Do cebolady można dodać pokrojony w kosteczkę bekon lub dobrą, wędzoną kiełbasę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz