8 września 2011

Tomatada a Portuguesa

Tomatada po portugalsku to sos podobny do cebolady, z większą ilością pomidorów, a mniejszą cebuli.
Podobnie jak cebolada może być dodatkiem do dań mięsnych i rybnych.



Tomatada


  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 duża cebula
  • 2 duże pomidory
  • 3 łyżki koncentratu
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz czarny do smaku




Sposób wykonania:


Na  rozgrzaną oliwę z dodatkiem masła wsyp startą na cieniutkie plasterki cebulę.
Kiedy zacznie się rumienić dodaj posiekany drobno ząbek czosnku, posiekane pomidory bez pestek i bez skórki. Duś  ok 15 minut, dodaj koncentrat pomidorowy i posiekaną natke pietruszki.
Dopraw solą i pieprzem. Duś jeszcze  do czasu aż sos zgęstnieje i nabierze konsystencji pasty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz