Podaje się ją na złocistych grzankach z cząstkami pomarańczy.
Pieczeń wieprzowa z ziołami po portugalsku.
- 1 kg chudej wieprzowiny (np. szynki)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4 łyżki octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 goździków
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz czarny do smaku
- 6 kromek wiejskiego pszennego chleba
- smalec do smażenia
Sposób wykonania:
W moździerzu utrzyj przyprawy z czosnkiem, dodaj wino i ocet winy.
Mięso pokrój w plastry i włóż je do przygotowanej marynaty. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Rozgrzej 2 łyżki smalcu - obsmaż plastry mięsa ze wszystkich stron.
Zalej mięso marynatą i duś na małym ogniu do miekkości.
Usmaż na smalcu kromki chleba na rumiany kolor. Odsącz z tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Mięso podawaj na grzankach polanych sosem z pieczenia, udekorowane cząstkami pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz