14 września 2011

Węgierki smażone z cukrem.

Węgierki to wspaniałe śliweczki. Lubię je lekko rozparowane a następnie przesmażone z cukrem.
Zachowują wtedy swój aromat i piękny kolor.

Węgierki smażone z cukrem trzcinowym


  • 2 kg śliwek wegierek
  • 1/2 szklanki wody
  • cukier - najlepiej trzcinowy do smaku  (0,5 - 1 szklanka)









Węgierki umyj, wypestkuj wrzuć do garnka o grubym dnie.
Podlej wodą, przykryj i rozparuj przez ok 5 minut.













Zdejmij pokrywkę i smaż śliwki mieszając, by nie przypalić.
Gdy lekko odparują wsyp cukier do smaku.

Niektóre śliweczki sa bardzo słodkie, szczególnie te dojrzewające na drzewach do końca, więc wystarczy lekko je dosłodzić.
Smaż  je dalej do otrzymania pożądanej konsystencji.


Ja nie przepadam za zbyt gęstymi dżemami, gdyż z reguły tracą na kolorze.


Jeśli masz zamiar dłużej je przechować, pasteryzuj je w słoiczkach ok 15 min .
Takie śliwki  świetnie nadają się do deserów i do przekladania ciast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz