Jest sporo przepisów na mięsa mielone z jajem w środku.
Jednak w roladzie wołowej? z takim przepisem spotkałam się po raz pierwszy.
Przepis bardzo prosty a potrawa efektowna. Można podawać ją zarówno na ciepło jak i na zimno.
Podałam roladę z dodatkiem tomatady.
Pieczeń wołowa po portugalsku.
- 1 kg wołowiny bez kości (pieczeniowej)
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka smalcu
- 4 łyżki tomatady
Sposób wykonania:
Oczyść mięso, uformuj plaster grubości 1 cm.
Rozbij go tłuczkiem, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, posyp solą i pieprzem.
Zwiń mięso , zapakuj w folię i odstaw na kilka godzin.
Rozwiń mięso, ułóż obrane ze skorupek jaja i zwiń w roladę. Zepnij wykałaczami lub zwiąż nitką.
Obsmaż mięso na smalcu ze wszystkich stron.
Podlej mięso bulionem i duś do miękkości.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj tomatadę i duś dalej na małym ogniu.
Podaj roladę pokrojoną w plastry z sosem z pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz