Jak Wam się podoba takie danie?
Najpierw przygotowałam farsz mięsny - "picado"
Farsz można przygotować z mięsa z rosołu lub z surowego.
Mięso rosołowe mielimy, dodajemy przesmażoną na oliwie cebulkę i namoczoną w mleku bułkę pszenną.
Po wymieszaniu, dodaniu natki pietruszki i doprawieniu solą i pieprzem picado jest gotowe do nadziewania.
Ja zamiast bułki, która łączy farsz dodałam starty ser.
Pomidory faszerowane mięsem.
8 pomidorów
ok 15 dag farszu mięsnego "picado"
3 łyżeczki masła
sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Umyj pomidory (7 szt), zetnij górne części i wydrąż środki.Nafaszeruj pomidorki farszem mięsnym, na każdy ułóż wiórek masła.
1 pomidora i środki pozostałych posiekaj drobno, włóż do garnka, podlej odrobiną wody, dopraw solą i pieprzem i poduś ok 10 minut. Wlej sos do półmiska żaroodpornego, ułóż w nim pomidorki i zapiekaj
ok 1/2 godziny w średnio nagrzanym piekarniku.
Podawaj z ryżem .
Możesz również wymieszać ryż z farszem i nadziać większą ilość pomidorków.
Tak wyglądają po wyjęciu z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz