Dostałam sporo śliwek węgierek od sąsiadów, więc upiekłam szybki placuszek ze śliwkami.
Kruszonkę robię zawsze w podwójnej ilości i wkładam do lodówki, więc miałam gotową z poprzedniego pieczenia.
Śliwki pod owsiano-czekoladową kruszonką.
1 paczka biszkoptów (ok 150g)
1 kg śliwek
kruszonka:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka kremówki
2 łyżki mąki
2 łyżki otrębów owsianych
100g pokruszonej czekolady
Sposób wykonania:
Zagnieć szybko ze składników ciasto na kruszonkę. Wstaw ją na pół godziny do zamrażalnika.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Pokrusz biszkopty i wysyp nimi spód blaszki.
Ułóż na nich warstwę śliwek, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
Gdy kruszonka się zarumieni wyjmij ciasto i posyp je pokruszoną czekoladą.
Śliwki upieczone pod owsiano-czekoladową kruszonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz