Jeśli ma się wiejska, surową dobrze uwędzoną kiełbasę można użyć jej jako baza tej zupy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcuzsw5AbUT0-RlxIRiUtGZGGiF8l7sEVq4ixIBGnwuiffogUsVYklC7LSuO-cUjBjMSD2SBpn6M5W9sfnhLl7hUWgwXCGbTIeQPFfJH3IHNiFpbce3yPK6Sq42CdulFyWlbKaAjS_6Xs/s400/kartKielb.jpg)
Kartoflanka na kiełbasce.
- 3-4 surowe kiełbaski wędzone (surowa polska, pieprzowa)
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- natka pietruszki
- ziele lubczyku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietanki do zupy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBVLpTtpp3E2F123k4Ans1wTVpDy51GfQRQmg9ML1qc0anOSvLJ7MU9HK0GoFrejumHpIMBbGWYfB7_uTMtyGHL3Ul1XJnhrKpOSl0XbmS_0a908dgyy3_fKIFSeVMgLd8SnU_6WbaV8k/s320/kartKielb1.jpg)
Kiełbaski zalej 1,5 l wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie po czym na bardzo małym ogniu gotuj kiełbaski nie dopuszczając do wrzenia około 20 minut. Obierz ziemniaki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiwLevlvsVqj88I4PlEimlMItXfunlJ-_pol6PrSZB0Fxs7H6wuSpzA-Hkgb5jz8b36eKNlVz9qfJ474zPeaBrp-X7MvTquAMxGCd3zO2gzQ6nqzSZpkh3Y8isjs6r10YOzsFy-ZgQi2k/s400/kartKielb2.jpg)
Wyjmij kiełbaski a w ich miejsce dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotuj je do miękkości. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i lubczyku. Dopraw zupę solą, pieprzem do smaku . Zapraw zupę kwaśną śmietanką (hartując ją uprzednio).
Pokrój kiełbasę w półplasterki i dodaj do zupy.
Podawaj zupę na gorąco.
Jeśli zamiast śmietanki dodasz zakwasu żurkowego otrzymasz pyszny żurek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz