Nie zdążyłam go jeszcze opisać, ale zasługuje by się tutaj znaleźć.
Naleśniki á la Hortobágy
- ciasto: 2 jaja
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 150 ml wody sodowej
- szczypta soli
- nadzienie: 400 g cielęciny (lub piersi drobiowej)
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- szczypta chilli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 papryka
- 1 duży pomidor
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka mąki
- tłuszcz do smażenia i wysmarowania formy
Z podanych składników na ciasto zmiksuj gładkie ciasto i usmaż naleśniki.
Mięso zmiel na grubym sitku.
Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, zdejmij ją z ognia po czym wsyp paprykę w proszku i chilli.
Wymieszaj, dodaj mięso, przesmaż je (mieszając) ze wszystkich stron.
Dodaj obrany ze skórki i posiekany pomidor, pokrojoną w drobną kostkę paprykę , dopraw do smaku pieprzem i solą.Duś do miękkości podlewając wodą jeśli trzeba.
Do 200 ml śmietanki dodaj mąkę i zapraw nią mięso.
Zapraszam na nowy konkurs śniadaniowy na http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuń