Pietruszajka.
- 6 średnich ziemniaków
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1,5 l wody
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 cebula
- 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami
- sól, pieprz, przyprawa do zupy
- ok. 100 ml śmietanki 18%
Zagotuj wodę, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko je posól i ugotuj do miękkości.
Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kosteczkę. Na patelni zagrzej smalec, zrumień na nim cebulkę.
Oprósz zawartość mąką przesmaż i dodaj do zupy. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw zupę przyprawami (do smaku) i śmietanką.
Podawaj zupę na gorąco.
Jeśli cebulkę podsmażamy na smalcu to nie ma mowy o postnej zupie...
OdpowiedzUsuńMasz rację, wtedy cebulkę trzeba przesmazyć na oleju :)
Usuń