Chlebek z oliwkami i pastą z suszonych pomidorów.
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 30 g drożdży
- 250 ml letniej wody
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- 1 słoiczek oliwek nadziewanych papryką
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki Premium Miks z Oliwą z Oliwek Lurpak
W części letniej wody z cukrem i kilkoma łyżkami mąki wymieszaj drożdże i odstaw je w ciepłe miejsce. Do miski wsyp mąkę orkiszową, pszenną i suszone oregano. Gdy drożdże ruszą wlej je do miski razem z resztą wody, oliwą i solą. Wyrabiaj ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od rąk.
Odstaw w ciepłe miejsce.
Z posiekanych drobno pomidorów, posiekanego czosnku, parmezanu, suszonej bazylii i 2 łyżek miksu oliwkowego przygotuj pastę.
Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkuj go w prostokąt, rozsmaruj pastę i ułóż oliwki. Zroluj chlebek i pozostaw go do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika ponacinaj chlebek ostrym nożem, a w szczeliny włóż wiórki miksu oliwkowego. Piecz 35- 40 minut w temp. 190 stopni. Ostudź na kratce.
wyglada smakowicie!!
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam i już niewiele zostało :(
OdpowiedzUsuńjest bardzo aromatyczny - polecam!
Bardzo podoba mi sie Twój pomysł, bo lubię chleby z nadzieniem.
OdpowiedzUsuń