Trochę znowu ostatnio popiekłam. Bardzo lubimy ciasteczka owsiane. Piekłam je już wiele razy.
Jednak ciągle trochę inaczej, gdyż chciałabym dopracować przepis.Chodzi o to, by nie był zbyt kaloryczny, a zarazem by ciastka były kruche. jest to trudne, gdyż wszystkie ciastka kruche zawierają dużą ilość masła. Dodatek ziaren trochę poprawił kruchość, ale daleko jeszcze do ideału.
Ciasteczka owsiane z ziarnami.
- 1 jajo
- 2 łyżki śmietanki wiejskiej
- 5 dag stopionego masła
- 2 czubate łyżki cukru
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- około 1 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki ziaren (słonecznik, dynia, orzechy)
- stopiona czekolada
- ziarna do dekoracji (niekoniecznie)
Jajo, śmietankę, cukier i siemię lniane wymieszaj.
Dodaj ziarna i otręby w takiej ilości by powstała w miarę zwarta masa (zależy to od grubości płatków).
Dodaj cynamon i ponownie wymieszaj. Na końcu
masę wymieszaj ze schłodzonym (stopionym wcześniej ) masłem.
Nakładaj masę na blaszce w kształcie placuszków, posypuj je ziarnami i piecz je na rumiano przez około 15 minut w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).
Po ostudzeniu udekoruj stopioną czekoladą.
Podawaj ciastka gdy czekolada całkowicie zastygnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz