![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGfrNuPOqyIAqHYvdqhyphenhyphenE9S-3P0yY8IuaWW1Y0_40pKXDhprtCRkGu44PJiaDwvN7P4TCYs8AXVOhTmdEqD8tUIcYmYWi0E2ANa0iPORblrDNMGaWknxvnWuLHL5DXj3ixR16oQaLFrFY/s320/SurCyk4.jpg)
Więc wrzucam szybciutko...
Surówka z cykorii z orzechami.
- 2 cykorie
- 1 kwaśne jabłko
- 1 czerwona cebula
- 2 średnie ogórki konserwowe
- kilka łodyg selera naciowego
- kilka łyżek zmielonych orzechów włoskich
- sok z połówki cytryny
- kilka łyżek oleju rzepakowego (z I tłoczenia)
- sól, cukier trzcinowy i biały pieprz do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-3T1-vPVmT87GmUYli6yDbdKbGSVmQs55UvDU8EjAE_AWUY66OXs7UVplrnOifTalGn3LqzecZHm66cS-SpwLZLVz_9kw6CAKn6gOKmpOZnaYhg_uuXmruFYQfc0h4kKqvvFoLp_rDz0/s320/SurCyk1.jpg)
Przekrój cykorie na połówki wzdłuż, wytnij gorzkie środki i pokrój je drobno.
Skrop sokiem z cytryny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTyU9_9iD9U3cKBewuvFyisAYArSnW7PknDaZNpGVKbtzBtdlxccXOOoaxKRoWMton4Hdq7eiEqa7NNXYMynC82WbCoCHGAPgtjoYbefMeNxJhBilyWBzAGkWZJtsx6jEZfFj83udqnZ0/s320/SurCyk2.jpg)
Obierz cebulę i zetrzyj ją w cienkie półplasterki.
Zetrzyj w ten sam sposób ogórka.
Obierz jabłko i zetrzyj je w łezkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjevdnNLpCLeRfmnXIVsRRFPMzRCNSAMqyRpb5VI6FPR4dR6H4ihKB79BodrrLalcbDqc52iBmtEMhCst_JHccUEQb1Ke_Gd-6i0N6KBVJFnovcoPAwqkKEwhJLE98Qw6Cuyf6V_LGbjhA/s320/SurCyk3.jpg)
Pokrój również drobno łodygi selera naciowego.
Polej surówkę olejem,posyp orzechami - wymieszaj. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem - wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Olej rzepakowy chyba zawsze jest z pierwszego tłoczenia :) CO najwyżej może się różnić tym czy jest tłoczony na zimno czy rafinowany, ale różnice są stosunkowo niewielkie jeśli chodzi o składniki odżywcze.
OdpowiedzUsuńO!nie wiedziałam :) Dziękuję za informację i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń