Przeglądałam swoje przepisy i fotki, zapomniałam o mojej ulubionej surówce z cykorii.
Więc wrzucam szybciutko...
Surówka z cykorii z orzechami.
- 2 cykorie
- 1 kwaśne jabłko
- 1 czerwona cebula
- 2 średnie ogórki konserwowe
- kilka łodyg selera naciowego
- kilka łyżek zmielonych orzechów włoskich
- sok z połówki cytryny
- kilka łyżek oleju rzepakowego (z I tłoczenia)
- sól, cukier trzcinowy i biały pieprz do smaku
Przekrój cykorie na połówki wzdłuż, wytnij gorzkie środki i pokrój je drobno.
Skrop sokiem z cytryny.
Obierz cebulę i zetrzyj ją w cienkie półplasterki.
Zetrzyj w ten sam sposób ogórka.
Obierz jabłko i zetrzyj je w łezkę.
Pokrój również drobno łodygi selera naciowego.
Polej surówkę olejem,posyp orzechami - wymieszaj. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem - wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Olej rzepakowy chyba zawsze jest z pierwszego tłoczenia :) CO najwyżej może się różnić tym czy jest tłoczony na zimno czy rafinowany, ale różnice są stosunkowo niewielkie jeśli chodzi o składniki odżywcze.
OdpowiedzUsuńO!nie wiedziałam :) Dziękuję za informację i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń