Strony

23 listopada 2012

Pietruszajka

Przepis pochodzi z okolic Herbów śląskich.  Pietruszajka to postna zupa z ziemniakami i dużą ilością natki pietruszki. Ja wzbogaciłam przepis   o jedną cebulkę - sądzę,że w  takiej wersji jest bogatsza w smaku.



Pietruszajka.


  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1,5 l wody
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami
  • sól, pieprz, przyprawa do zupy
  • ok. 100 ml śmietanki 18%









Zagotuj wodę, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko je  posól i ugotuj do miękkości.
Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kosteczkę. Na patelni zagrzej smalec, zrumień na nim cebulkę.
Oprósz zawartość mąką przesmaż i dodaj do zupy. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw zupę przyprawami (do smaku) i  śmietanką.




Podawaj zupę na gorąco.

2 komentarze:

  1. Jeśli cebulkę podsmażamy na smalcu to nie ma mowy o postnej zupie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, wtedy cebulkę trzeba przesmazyć na oleju :)

      Usuń