Strony

26 listopada 2012

Modro kapusta

Pod tą nazwą kryje się jeden ze składników śląskiego świątecznego obiadu czyli czerwona kapusta.
Co gospodyni to inny przepis na ten dodatek  do śląskiej rolady i klusek.
Jedne panie duszą kapustę z dodatkami, inne dodają na końcu omastę i sok z cytryny lub ocet.

Opiszę Wam dzisiaj jak ja ją ugotowałam w niedzielę.

Modro kapusta.




  • główka kapusty czerwonej (średniej wielkości)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz do smaku
  • cukier i sok z cytryny do smaku


Poszatkuj kapustę, wsyp ją do garnka o grubym dnie, podlej niewielką ilością wody.Obierz cebulę i jabłko. Poszatkuj drobno cebule i jabłko - dodaj je do kapusty.Lekko posyp solą i pieprzem. Duś wszystko  do chwili, aż kapusta będzie miękka.
Dodaj  2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami  dopraw sokiem z cytryny i cukrem oraz solą i pieprzem jeśli trzeba.










 Kapustę możesz udekorować kawałkiem marchewki z rosołu i gałązką zieleniny.





1 komentarz: