Co gospodyni to inny przepis na ten dodatek do śląskiej rolady i klusek.
Jedne panie duszą kapustę z dodatkami, inne dodają na końcu omastę i sok z cytryny lub ocet.
Opiszę Wam dzisiaj jak ja ją ugotowałam w niedzielę.
Modro kapusta.
- główka kapusty czerwonej (średniej wielkości)
- 1 czerwona cebula
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz do smaku
- cukier i sok z cytryny do smaku
Poszatkuj kapustę, wsyp ją do garnka o grubym dnie, podlej niewielką ilością wody.Obierz cebulę i jabłko. Poszatkuj drobno cebule i jabłko - dodaj je do kapusty.Lekko posyp solą i pieprzem. Duś wszystko do chwili, aż kapusta będzie miękka.
Dodaj 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami dopraw sokiem z cytryny i cukrem oraz solą i pieprzem jeśli trzeba.
Kapustę możesz udekorować kawałkiem marchewki z rosołu i gałązką zieleniny.
dzisiaj zrobiłam i jest bardzo dobra
OdpowiedzUsuń