Jeśli ma się wiejska, surową dobrze uwędzoną kiełbasę można użyć jej jako baza tej zupy.
Jest wtedy bardziej aromatyczna.
Kartoflanka na kiełbasce.
- 3-4 surowe kiełbaski wędzone (surowa polska, pieprzowa)
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- natka pietruszki
- ziele lubczyku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietanki do zupy.
Kiełbaski zalej 1,5 l wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie po czym na bardzo małym ogniu gotuj kiełbaski nie dopuszczając do wrzenia około 20 minut. Obierz ziemniaki.
Wyjmij kiełbaski a w ich miejsce dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotuj je do miękkości. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i lubczyku. Dopraw zupę solą, pieprzem do smaku . Zapraw zupę kwaśną śmietanką (hartując ją uprzednio).
Pokrój kiełbasę w półplasterki i dodaj do zupy.
Podawaj zupę na gorąco.
Jeśli zamiast śmietanki dodasz zakwasu żurkowego otrzymasz pyszny żurek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz