Co roku robię nalewkę orzechową w kilku wariantach, jednak orzechy zalewam w jednym dużym słoju.
Dlatego z korzeniami łączę tylko część nalewki. Przygotowuję więc zaprawę do nalewki orzechowej staropolskiej.
Zaprawa korzenna do orzechówki staropolskiej.
200 ml spirytusu
50 ml wody źródlanej
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka kłącza tataraku
1 łyżka korzenia dzięgla
kawałek kory cynamonowej
kawałeczek imbiru
Korzenie zalej spirytusem, dodaj cukier zagotowany w wodzie i przestudzony. Zakręć szczelnie. Odstaw na dwa tygodnie . wstrząsaj codziennie. Po tym czasie odcedź zaprawę i wlej ją do butelki.
Możesz powoli dolewać ja do orzechówki do chwili, aż uzyskasz pożądany aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz