Tej jesieni knedle królowały w mojej kuchni. Robiłem je w różnych wersjach.
Te ostatnie udały mi się wspaniale, więc podzielę się z wami przepisem w ramach akcji- Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
Są to
Knedle serowe z śliwkami z cytrynową nutką.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 2 szklanek mąki
- ok 700 g śliwek węgierek
- 1 jajko
- 400 g białego sera
- 1 kisiel cytrynowy
- starta skórka z cytryny
- 100 g masła
- cukier trzcinowy
- sól
- 3 łyżki tartej bułki
- listki mięty do dekoracji
Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach. Obierz je, zmiel przez maszynkę lub przeciśnij przez praskę. Zmiel (lub przeciśnij przez praskę) ser.
Ser utrzyj z kisielem cytrynowym z cukrem.Do ziemniaków dodaj przesianą mąkę, jajo, połowę sera i szczyptę soli.
Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.Do pozostałego sera dodaj startą skórkę cytrynową.
Z gotowego ciasta uformuj wałki i pokrój je na talarki.
Wypestkuj śliwki. Miejsce pestki wypełnij masą serową.
Z każdego talarka uformuj krążek, na który nałóż wypestkowaną śliwkę z serem cytrynowym.
Zlep ciasto nadając kształt kulki.
Ugotuj knedle w osolonym wrzątku przez ok 5 minut.
Podaj knedle polane tartą bułką przesmażoną na maśle, posypane cukrem trzcinowym i udekorowane listkami mięty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz