15 listopada 2011

Ostatnie knedle tej jesieni


Tej jesieni knedle królowały w mojej kuchni. Robiłem je w różnych wersjach.
Te ostatnie udały mi się wspaniale, więc podzielę się z wami przepisem w ramach akcji-  Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
Są to 




Knedle serowe z śliwkami z  cytrynową nutką.





Składniki:






  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 2 szklanek mąki
  • ok 700 g śliwek węgierek 
  • 1 jajko
  • 400 g białego sera
  • 1 kisiel cytrynowy
  • starta skórka z cytryny
  • 100 g masła
  • cukier trzcinowy
  • sól
  • 3 łyżki tartej bułki
  • listki mięty do dekoracji




Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach. Obierz je, zmiel przez maszynkę lub przeciśnij przez praskę. Zmiel (lub przeciśnij przez praskę) ser.




Ser utrzyj z kisielem cytrynowym z cukrem.Do ziemniaków dodaj przesianą mąkę, jajo, połowę sera  i szczyptę soli.
 Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.Do pozostałego sera dodaj startą skórkę cytrynową.






Z gotowego ciasta uformuj wałki  i pokrój  je na talarki.
 Wypestkuj śliwki. Miejsce pestki wypełnij masą serową.








 Z każdego talarka uformuj krążek, na który nałóż wypestkowaną śliwkę z serem cytrynowym.


 Zlep ciasto nadając  kształt kulki.


 Ugotuj knedle w osolonym wrzątku przez ok 5 minut.





 Podaj  knedle polane tartą bułką przesmażoną na maśle,  posypane cukrem trzcinowym i udekorowane listkami mięty.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz