Kapustę obierz z zeschniętych liści, oczyść.
Pokrój je i poszatkuj razem z głąbem. Posyp solą.
Obrane jabłka zetrzyj w łezkę, zgnieć jałowiec w moździerzu.
Dodaj wszystko do kapusty - starannie wymieszaj. Garnki kamionkowe wyparz, po czym nakładaj do nich kapustę starannie ubijając. Na górze ułóż całe liście, potem deseczki i obciąż kapustę kamieniem lub słojem z wodą.
Zamiast kamionki możesz użyć dużych szklanych słojów. Po kilku dniach burzliwej fermentacji zdejmij nalot, ułóż ściereczkę lnianą, obciąż i wynieś w chłodne miejsce.
Możesz tez przełożyć kapustę do słoików, ubić i zakręcić - tak przechowasz ją przez zimę
Dodaj wszystko do kapusty - starannie wymieszaj. Garnki kamionkowe wyparz, po czym nakładaj do nich kapustę starannie ubijając. Na górze ułóż całe liście, potem deseczki i obciąż kapustę kamieniem lub słojem z wodą.
Zamiast kamionki możesz użyć dużych szklanych słojów. Po kilku dniach burzliwej fermentacji zdejmij nalot, ułóż ściereczkę lnianą, obciąż i wynieś w chłodne miejsce.
Możesz tez przełożyć kapustę do słoików, ubić i zakręcić - tak przechowasz ją przez zimę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz