25 listopada 2011

Kiszona kapusta z jałowcem.




Kiszona kapusta z jałowcem.
  • 5 kg kapusty białej
  • 10 dag soli
  • 2 średnie jabłka
  • 2 łyżki jałowca

Kapustę obierz z zeschniętych liści, oczyść.
 Pokrój je i poszatkuj razem z głąbem. Posyp solą.
Obrane jabłka zetrzyj w łezkę, zgnieć jałowiec w moździerzu.


 Dodaj wszystko do kapusty - starannie wymieszaj. Garnki kamionkowe wyparz, po czym nakładaj do nich kapustę starannie ubijając. Na górze ułóż całe liście, potem deseczki i  obciąż kapustę kamieniem lub słojem z wodą. 






















 Zamiast kamionki możesz użyć dużych szklanych słojów. Po kilku dniach burzliwej fermentacji zdejmij nalot, ułóż ściereczkę lnianą, obciąż  i wynieś w chłodne miejsce.
 Możesz tez przełożyć kapustę do słoików, ubić i zakręcić - tak przechowasz ją przez zimę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz