A więc od poczatku. Kupiłam mięso wołowe na gulasz. Dusiłam go z cebulą w winie dość długo, ale wciąż
mięso było twarde. Trochę mnie to zdenerwowało, więc zmieliłam je razem z cebulą, dodałam sos i tak powstał farsz. Tylko pytanie w co go włożyć?
I tak powstały zielone kluski. A to cały przepis.Zielone kluski nadziewane mięsem.
- ok 1kg ziemniaków ugotowanych uprzednio
- mąka ziemniaczana (ile zabierze)
- pęczek natki pietruszki i selera w dowolnej proporcji
- kawałek pora
- sól
- 1 jajo
- 1 łyżka oliwy
- mięso wołowe duszone w cebuli wraz z sosem (ok 1/2 kg)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz czarny do smaku
Zmiel mięso z czosnkiem, dodaj sos, dopraw farsz solą i pieprzem do smaku - wymieszaj dokładnie.
Ziemniaki zmiel razem z zieleniną i kawałkiem pora prosto do miski.
Wybierz na chwilę z miski 1/4 część ziemniaków, zapełnij ją mąką ziemniaczaną, włóż z powrotem ziemniaki, dodaj jajo, oliwę i szczyptę soli.
Wyrób ciasto na kluski.
Zrób wałeczek , pokrój w plasterki.
Spłaszczaj każdy plasterek, nadziewaj farszem mięsnym.
Gotuj w lekko osolonej wodzie.
Podawaj z dodatkiem przesmażonej na masełku cebuli lub z dodatkiem kapusty kiszonej lub słodkiej.
Ja przygotowałam na tę okoliczność kapustę z suszonymi śliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz