15 listopada 2011

Śledź w buraczkach.

Śledź w towarzystwie buraczków przewija się w kuchni polskiej w różnych wersjach.
Ja przygotowałam sałatkę warstwową czyli śledzie przekładane buraczkami w ramach
 akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Śledź w buraczkach.



  • 400 g filetów śledziowych
  • 2 czerwone cebule
  • sok z cytryny
  • 1 kwaśne jabłko
  • sól i cukier trzcinowy do smaku
  • pieprz ziołowy, pieprz czarny do smaku
  • ocet winny
  • ocet balsamiczny
  • suszone śliwki









Wymoczone i osączone śledzie pokrój drobno, dodaj pokrojoną drobno czerwoną cebulę.


Skrop śledzie  octem winnym,dodaj pieprz czarny i ziołowy- wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.









Buraczki upiecz w piekarniku lub ugotuj w łupinach, obierz i zatrzyj w łezkę.
 Do buraczków dodaj starte (obrane uprzednio) jabłko.Buraki dopraw sokiem z cytryny, niewielką ilością octu balsamicznego,solą i cukrem.



 Do miseczki układaj warstwami buraki, śledzie przysypane pokrojonymi drobno śliwkami suszonymi i tak naprzemiennie do wyczerpania składników. Odstaw sałatkę na co najmniej kilka godzin.

Sałatkę możesz podać z chlebem razowym lub  z ziemniaczkami ugotowanymi w łupinach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz