Ja przygotowałam sałatkę warstwową czyli śledzie przekładane buraczkami w ramach
akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
Śledź w buraczkach.
- 400 g filetów śledziowych
- 2 czerwone cebule
- sok z cytryny
- 1 kwaśne jabłko
- sól i cukier trzcinowy do smaku
- pieprz ziołowy, pieprz czarny do smaku
- ocet winny
- ocet balsamiczny
- suszone śliwki
Wymoczone i osączone śledzie pokrój drobno, dodaj pokrojoną drobno czerwoną cebulę.
Skrop śledzie octem winnym,dodaj pieprz czarny i ziołowy- wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
Buraczki upiecz w piekarniku lub ugotuj w łupinach, obierz i zatrzyj w łezkę.
Do buraczków dodaj starte (obrane uprzednio) jabłko.Buraki dopraw sokiem z cytryny, niewielką ilością octu balsamicznego,solą i cukrem.
Do miseczki układaj warstwami buraki, śledzie przysypane pokrojonymi drobno śliwkami suszonymi i tak naprzemiennie do wyczerpania składników. Odstaw sałatkę na co najmniej kilka godzin.
Sałatkę możesz podać z chlebem razowym lub z ziemniaczkami ugotowanymi w łupinach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz