Było jej dość sporo, więc zrobiłam różne warianty.
Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem.
- 5 kg białej kapusty
- 10 dag soli
- 2 średnie jabłka
- 2 średnie marchewki
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka kminku
Obrane jabłka i marchewki zetrzyj w łezkę, posiekaj obrany czosnek. Dodaj wszystko do kapusty, dodaj kminek - starannie wymieszaj. Garnki kamionkowe wyparz, po czym nakładaj do nich kapustę starannie ubijając. Na górze ułóż całe liście, potem deseczki i obciąż kapustę kamieniem lub słojem z wodą .
Po kilku dniach burzliwej fermentacji zdejmij nalot, ułóż ściereczkę lnianą, obciąż i wynieś w chłodne miejsce. Możesz tez przełożyć kapustę do słoików, ubić i zakręcić - tak przechowasz ją przez zimę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz