25 listopada 2011

Kiszona biała kapusta

Kilka ostatnich dni zajęła mnie akcja kiszenia kapusty.
Było jej dość sporo, więc zrobiłam różne warianty.


Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem.

  • 5 kg białej kapusty
  • 10 dag soli
  • 2 średnie jabłka
  • 2 średnie marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka kminku


Kapusty obierz z zeschniętych liści, oczyść. Pokrój je i poszatkuj razem z głąbem. Posyp solą.
Obrane jabłka i marchewki zetrzyj w łezkę, posiekaj obrany czosnek. Dodaj wszystko do kapusty, dodaj kminek - starannie wymieszaj. Garnki kamionkowe wyparz, po czym nakładaj do nich kapustę starannie ubijając. Na górze ułóż całe liście, potem deseczki i  obciąż kapustę kamieniem lub słojem z wodą .
Po kilku dniach burzliwej fermentacji zdejmij nalot, ułóż ściereczkę lnianą, obciąż  i wynieś w chłodne miejsce. Możesz tez przełożyć kapustę do słoików, ubić i zakręcić - tak przechowasz ją przez zimę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz