18 listopada 2011

Wino gronowe

Wino gronowe już raz przelane, pachnie ładnie, jednak jest jeszcze mętne i narazie nie nadaje się do pokazania.
No chyba, że w balonie :)

Wino gronowe.


  • 10 kg winogron
  • 5 litrów źródlanej wody
  • 3,5 kg cukru
  • matka drożdżowa  Madera



Obrane winogrona zalej 3 litrami wrzącej wody,  zmiażdż owoce tłuczkiem i wystudź.
Dodaj pracującą matkę drożdżową  i poddaj miazgę fermentacji.

Po dwóch dniach  wycisnąć moszcz i przelać do butli. Dodaj cukier rozpuszczony w 2 litrach wody i ostudzony. Można to zrobić w dwóch partiach , druga po kilku dniach. Zamknij butlę rurką fermentującą.

Po miesiącu burzliwej fermentacji ściągnij wino po raz pierwszy, po raz drugi po 2 miesiącach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz