Kiszona kapusta pekińska z papryką.
- 2 główki kapusty pekińskiej
- 2 świeże słodkie papryki czerwone
- 1 łyżeczka papryki chilli w proszku
- 1 główka czosnku
- imbir i kminek
- sól kamienna do kiszenia
Kapustę poszatkuj,słodką paprykę oczyść z gniazd nasiennych i nasion, pokrój w cienkie paski.
Obrane ząbki czosnku i imbir posiekaj.Wymieszaj wszystkie składniki z sola i kminkiem oraz ostrą papryką w proszku.
Układaj kapustę w szerokim słoju, mocno ugniataj (aż kapusta zacznie puszczać sok). Całość nakryj talerzykiem i obciąż.
Postaw w ciepłym pomieszczeniu na około tydzień,po tym czasie wstaw w chłodne miejsce.
Jeśli chcesz uprościć sobie przepis, kapustę z dodatkami bez solenia przełóż do słoja (ugniatając ją) i zalej solanką w proporcji 1 płaska łyżka soli na litr wody.
OdpowiedzUsuń